Η άνοιξη έφτασε και οι βόλτες με τα σκυλάκια μας αρχίζουν να αποκτούν εντονότερο ενδιαφέρον! Βόλτες στη φύση, εξορμήσεις στη θάλασσα και, γενικότερα, περισσότερος χρόνος εκτός σπιτιού.
Βέβαια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί η άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου όπου παρουσιάζονται οι περισσότερες αλλεργίες. Τα δέντρα και τα φυτά ανθίζουν και η γύρη απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Επίσης, οι πληθυσμοί των ψύλλων αναπτύσσονται δραματικά.

Στους σκύλους οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:

1. Ατοπική αλλεργία
2. Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους

Η ατοπική αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί την αντίδραση του δέρματος από ένα εισπνεόμενο αλλεργιογόνο. Στην προκειμένη περίπτωση, τη γύρη.
Ένας σκύλος που έχει εμφανίσει συμπτώματα όπως αυξημένη δακρύρροια, έντονη φαγούρα και φτέρνισμα μέτα από επαφή με γύρη ή μέτα από μια μεγάλη βόλτα σε περιβάλλον όπου υπάρχει γύρη και κάμπιες, πολύ πιθανό να είναι αλλεργικό. Σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα να αποφεύγονται οι βόλτες πχ. στο δάσος για όσο διάστημα υπάρχει αυξημένη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα!

Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους είναι η συνηθέστερη αλλεργία σε σκύλους παγκοσμίως. Το σάλιο του ψύλλου θεωρείται πως είναι το υπεύθυνο αλλεργιογόνο γι' αυτήν την κατάσταση.

Τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα και δάγκωμα ή γλύψιμο των ποδιών. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί απώλεια τριχώματος. Ο σκύλος μπορεί, επίσης, να φτερνίζεται, να έχει βήχα ή δάκρυα στα μάτια.
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον κτηνίατρό μας, γιατί είναι ο μόνος που γνωρίζει το ιστορικό του σκύλου μας και που μπορεί να διατυπώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Ωστόσο, όλοι εμείς οι σκυλογονείς πρέπει να γνωρίζουμε πως η αποπαρασίτωση του σκύλου πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για την πρόληψη ή την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων είναι οι εξής:

• Αντιπαρασιτικά περιλαίμια
• Εντομοαπωθητικά σπρέυ
• Αμπούλες
• Αντιπαρασιτικά χάπια
• Περιποίηση του τριχώματος
• Καθαρισμός του χώρου του
• Έλεγχος του σκύλου μας καθημερινά μετά τη βόλτα

Η προληπτική χρήση των παραπάνω αντιπαρασιτικών σκευασμάτων και η τακτική περιποίηση του σκύλου μας, θα τον διατηρήσουν προστατευμένο και από τους ψύλλους, οπότε περιορίζεται ο κίνδυνος της αλλεργικής δερματίτιδας που προκαλείται από τους ψύλλους.

Αγαπάμε την άνοιξη, όχι όμως και τις αλλεργίες! Με την σωστή πρόληψη μπορούμε να απολαύσουμε τις βόλτες στη φύση μαζί με τον τετράποδο φίλο μας!