Blog

Αλλεργίες στον σκύλο

springdog

Στους σκύλους οι αλλεργίες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες:

 1. Τροφικές Αλλεργίες
 2. Ατοπία
 3. Αλλεργική Δερματίτιδα από Ψύλλους
 4. Τροφικές Αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες δεν οφείλονται σε κάποια προδιάθεση βάσει φυλής ή φύλου και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μια πραγματική αλλεργία σε τροφή προϋποθέτει ότι ο σκύλος κατανάλωνε μια συγκεκριμένη τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν από την εκδήλωση μιας υπερβολικής αντίδρασης. Σε έναν υγιή σκύλο δημιουργείται ανοσολογική ανοχή έναντι στα συστατικά των τροφών. Ωστόσο, εάν μειωθεί η προστατευτική δράση του εντερικού βλεννογόνου, τα αλλεργιογόνα ενδέχεται να ξεπεράσουν τον εντερικό φραγμό και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι το βοδινό,το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το σιτάρι και το κοτόπουλο. Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας μπορεί να προκύψουν αντιδράσεις άμεσα ή αργότερα, πιθανόν συνδυασμός και των δύο. Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 30 λεπτά, λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και εβδομάδες μετά την πρόσληψη του αλλεργιογόνου.

Η τροφική αλλεργία, εκτός από κνησμό, μπορεί να συνοδεύεται από γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, φούσκωμα, έντονο κοιλιακό άλγος, καθώς και ασχημάτιστα κόπρανα.

Για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό μιας τροφικής αλλεργίας το μόνο που συνιστάται είναι μια δίαιτα εξάλειψης ή μια διατροφή αποκλεισμού. Σε μια τέτοιου είδους δίαιτα ο σκύλος θα πρέπει να τρέφεται για περίοδο τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων με μία πηγή πρωτεΐνης και υδατάνθρακα, την οποία δεν έχει λάβει ποτέ έως τώρα. Δεδομένου ότι ο σκύλος δεν είχε μέχρι στιγμής έρθει σε επαφή με αυτές τις ουσίες, δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτές. Για όσο διαρκεί η συγκεκριμένη δίαιτα, ο σκύλος δε θα πρέπει να τρώει κάτι άλλο, οι λιχουδιές και τα σνακ επιβράβευσης θα πρέπει να αποτελούνται από συστατικά που περιλαμβάνονται στη δίαιτα. Οι κτηνίατροι συνιστούν να μαγειρεύετε εσείς οι ίδιοι την τροφή που θα δίνετε στο σκύλο σας. Εάν ο ιδιοκτήτης του σκύλου δεν μπορεί να προετοιμάζει μόνος του το φαγητό του σκύλου του, αποτελεί ιδανική επιλογή τροφής το μενού με πρόβατο της Peteat. Σε συνδυασμό με τριμμένο καρότο και πουρέ αρακά δημιουργεί μια τροφή-ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και των δερματικών αλλεργιών!
Κατά τη διάρκεια της δίαιτας αποκλεισμού θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων. Μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων θα πρέπει να επιχειρήσετε να δώσετε ξανά στο σκύλο την τροφή που συνήθιζε να τρώει, πριν από την έναρξη της δίαιτας αποκλεισμού. Εάν εμφανιστούν και πάλι τα συμπτώματα, αυτό αποτελεί ένδειξη ύπαρξης μιας τροφικής αλλεργίας.

Ανοιξιάτικες Αλλεργίες

Η άνοιξη έφτασε και οι βόλτες με τα σκυλάκια μας αρχίζουν να αποκτούν εντονότερο ενδιαφέρον! Βόλτες στη φύση, εξορμήσεις στη θάλασσα και, γενικότερα, περισσότερος χρόνος εκτός σπιτιού.
Βέβαια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί η άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου όπου παρουσιάζονται οι περισσότερες αλλεργίες. Τα δέντρα και τα φυτά ανθίζουν και η γύρη απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Επίσης, οι πληθυσμοί των ψύλλων αναπτύσσονται δραματικά.

1. Ατοπία

Η ατοπική αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί την αντίδραση του δέρματος από ένα αλλεργιογόνο (γύρη, γρασίδι, ακάρεα οικιακής σκόνης,μύκητες της μούχλας). Τα αλλεργιογόνα εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνευστικής οδού ή μέσω του δέρματος. .
Ένας σκύλος που έχει εμφανίσει συμπτώματα όπως αυξημένη δακρύρροια, έντονη φαγούρα και φτέρνισμα μετά από επαφή με γύρη ή μετά από μια μεγάλη βόλτα σε περιβάλλον όπου υπάρχει γύρη και κάμπιες, πολύ πιθανό να είναι αλλεργικό. Σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα να αποφεύγονται οι βόλτες πχ. στο δάσος για όσο διάστημα υπάρχει αυξημένη ποσότητα

2. Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους

Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους είναι η συνηθέστερη αλλεργία σε σκύλους παγκοσμίως. Το σάλιο του ψύλλου θεωρείται πως είναι το υπεύθυνο αλλεργιογόνο γι’ αυτήν την κατάσταση. Η αλλεργία στους ψύλλους μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όχι πριν από τον έκτο μήνα ζωής του σκύλου.

Τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα και δάγκωμα ή γλύψιμο των ποδιών. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί απώλεια τριχώματος. Ο σκύλος μπορεί, επίσης, να φτερνίζεται, να έχει βήχα ή δάκρυα στα μάτια.
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον κτηνίατρό μας, γιατί είναι ο μόνος που γνωρίζει το ιστορικό του σκύλου μας και που μπορεί να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Ωστόσο, όλοι εμείς οι σκυλογονείς πρέπει να γνωρίζουμε πως η αποπαρασίτωση του σκύλου πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για την πρόληψη ή την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων είναι οι εξής:

 • Αντιπαρασιτικά περιλαίμια
 • Εντομοαπωθητικά σπρέυ
 • Αμπούλες
 • Αντιπαρασιτικά χάπια
 • Περιποίηση του τριχώματος
 • Καθαρισμός του χώρου του
 • Έλεγχος του σκύλου μας καθημερινά μετά τη βόλτα

Αγαπάμε την άνοιξη, όχι όμως και τις αλλεργίες! Με την σωστή πρόληψη μπορούμε να απολαύσουμε τις βόλτες στη φύση μαζί με τον τετράποδο φίλο μας!

Πηγή: www.zooplus.gr